Entertech İstanbul Teknokent’ten Patent Odaklı İş Birliği Buluşması

Entertech İstanbul Teknokent tarafından düzenlenen “Patentlerin Ticari Yolculuğu: Gerçek Deneyimler ve Stratejiler” etkinliği, 15 Nisan 2025 tarihinde Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde gerçekleştirildi. Patentlerin ekonomik değere dönüşüm sürecini çok yönlü bir bakış açısıyla ele alan etkinlikte; üniversiteler, kamu kurumları, özel sektör ve yatırım dünyasından temsilciler bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı.

Etkinliğe; İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü ve Entertech Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nuri Aydın, İstanbul Üniversitesi Rektörü ve Entertech Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Entertech Genel Müdürü Dr. Muhammed Kasapoğlu, TÜRKSMD Genel Müdürü Sacide Kasapoğlu’nun yanı sıra TÜBİTAK, TÜRKPATENT, TÜRKSMD, teknoloji transfer ofisleri ve sanayi dünyasından pek çok isim katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Entertech Genel Müdürü Dr. Muhammed Kasapoğlu, patentlerin yalnızca bir hak değil, aynı zamanda ekonomik bir fırsat olduğunu vurgulayarak, “Milli Teknoloji Hamlesi sonrasında, ülkemizde sınai mülkiyet bilinci ciddi biçimde gelişti. Özellikle endüstriyel tasarım alanında Türkiye geçtiğimiz yıl dünya ikincisi oldu. Ancak asıl başarı, patentlerin ticari ve sürdürülebilir ekonomik kazanca dönüşmesiyle sağlanır. Üniversiteler bu noktada, akademik bilgiyi sanayiye ve topluma aktaran bir köprü işlevi görüyor.” dedi.

TÜRKSMD Genel Müdürü Sacide Kasapoğlu ise başarılı bir fikrin ancak doğru stratejiyle hayata geçirilebileceğini belirti. Dünyayı değiştirebilecek bir patentin bile doğru zeminde ve stratejilerle adım atılmazsa zamanla yok olabileceğini ifade eden Sacide Kasapoğlu, “Girişimciler, geliştirdikleri teknolojilerle ilerlemek için profesyonel desteğe ihtiyaç duyuyor. Biz TÜRKSMD olarak bu süreçte devreye giriyor ve girişimcilere stratejik danışmanlık sağlıyoruz.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar ise konuşmasında Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarının artırılması gerektiğine işaret ederek, “Ar-Ge yatırımları milli gelirde en az %2’lik bir paya ulaşmalı ki bu harcamaların ekonomik geri dönüşü mümkün olabilsin. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri için bu yatırımlar kritik öneme sahip” dedi.

TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak ise Türkiye’nin sınai mülkiyet alanındaki küresel başarısına vurgu yaptı. “Patent başvurularında dünya sıralamasında 12’nciyiz. Tasarım başvurularında Çin’in ardından ikinci, markalaşmada Avrupa’da ikinci sıradayız. Üniversiteler bu başarıda çok önemli bir rol oynuyor.”

Rektör Prof. Dr. Nuri Aydın ise İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşanın patent üretimindeki liderliğine dikkat çekerek, “Her yıl Türkiye’de en fazla patent başvurusu yapan ve tescil alan üniversiteyiz. Ancak bu başarıyı ekonomik faydaya dönüştürmek öncelikli hedefimiz. Bu doğrultuda, üniversitemiz BAP Koordinatörlüğü tarafından hayata geçirilen Patent Ticarileştirme Projesi ve Ürün Geliştirme Projesi ile akademik fikirlerin sanayiyle buluşmasına olanak sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmaları sonrası Entertech ve TÜRKSMD arasında iş birliği protokolü imzalandı. Prof. Dr. Nuri Aydın, Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar ve Prof. Dr. M. Zeki Durak tarafından imzalanan protokol ile girişimcilerin stratejik danışmanlık süreçlerine erişimini kolaylaştırmak ve patentlerin ticarileşme sürecine katkı sunmak hedefleniyor.

İmza töreninin ardından “TÜRKPATENT Tescil Belgeleri Takdim Seremonisi” gerçekleştirildi. Ayrınca etkinlik boyunca dört ayrı panelde patentlerin yatırım aracı olarak kullanımı, sınai mülkiyet portföylerinin yönetimi, değer oluşturma stratejileri ve müşteri kuruluşlarla teknoloji transferi yol haritaları gibi konular derinlemesine tartışıldı.

Kariyer Portalı Ar-Ge Portalı SSS
Açık Başvurular →